Wigilijna grochówka wegetariańska z suszonymi śliwkami

Grochówka to jedna z moich ulubionych zup. Tradycyjnie przyrządzam ją na wędzonce. Dziś jednak przedstawiam nieco odmienną wersję- wegetariańską, z dodatkiem suszonych śliwek.

Polecam na wigilijny stół!





Składniki:

½ kg grochu łuskanego
10 dag suszonych śliwek
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 łyżka tłuszczu
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól, pieprz
Majeranek

Wykonanie:

Groch namoczyć dzień wcześniej i wstawić do zagotowania. Marchewkę, pietruszkę i cebulę poszatkować i zeszklić na tłuszczu, następnie włożyć do naczynia z grochem i gotować na wolnym ogniu. Dodać odpowiednią ilość wrzącej wody, przyprawić, włożyć śliwki i ugotować zupę do miękkości.

Tradycyjna Kuchnia