Tort waflowy- „Pischinger”

Czyli tradycyjny nadziewany wafel :) Chyba każdy w dzieciństwie zajadał się tymi pysznymi, czekoladowymi wafelkami.



Składniki:

10 dag czekolady
10 dag cukru
1 łyżka masła
10 dag śmietanki
10 dag orzechów włoskich
1 opakowanie andrutów okrągłych

Składniki na lukier:

8 dag czekolady lub kakao
4 łyżki śmietanki

Wykonanie:

Czekoladę rozdrobnić, dodać cukier, śmietankę i masło po czym wymieszać i zagotować.



Następnie wsypać zmielone orzechy i gotować do uzyskania gęstej masy. Przestudzić i smarować andruty. Czekoladę na lukier rozpuścić na wolnym ogniu, wymieszać ze śmietanką i również mieszać do uzyskania gęstej masy.



Gorąca masą oblać dokładnie tort i wyrównać boki.

Tradycyjna Kuchnia