Kukułka – ciasto bez pieczenia

Cukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota


Składniki:

25 dag herbatników
20 dag orzechów włoskich
30 dag cukierków kukułek
1 litr mleka
4 budynie czekoladowe
1 kostka masła





Wykonanie:

½ mleka gotujemy z cukierkami do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i mieszamy bardzo dokładnie. Zagotowujemy mleko z kukułkami, wlewamy mleko z budyniem cały czas mieszając przez dwie minuty- następnie studzimy. Masło ucieramy dokładnie z wystudzoną masą i wsypujemy pokruszone orzechy.



Na dno kwadratowej foremki układamy warstwę herbatników i smarujemy połową kremu. Ponownie układamy warstwę ciastek smarujemy drugą połową kremu i nakładamy na górę również ciastka. Następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej podać na drugi dzień.


Tradycyjna Kuchnia