Składniki:
70 dag jabłek
4 jaja
8 dag mÄ…ki
12 dag cukru
2 cukry waniliowe
Cynamon
1 łyżka aromatu cytrynowego lub pomarańczowy
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zmieszać z cukrami waniliowymi i cynamonem.
70 dag jabłek
4 jaja
8 dag mÄ…ki
12 dag cukru
2 cukry waniliowe
Cynamon
1 łyżka aromatu cytrynowego lub pomarańczowy
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zmieszać z cukrami waniliowymi i cynamonem.
Następnie przygotować ciasto biszkoptowe. Żółtka utrzeć z cukrem wsypać mąkę i połączyć delikatnie z ubitą na sztywno pianą i aromatem. Na blachę keksówkę położyć papier do pieczenia, wyłożyć starte jabłka i zalać biszkoptem.
Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut.
Po upieczeniu ciasta odwrócić go do góry dnem . Można podawać z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną.
oraz przepisy na jabłkowe nadzienie w słoikach:
Jabłka tarte do słoików na zimę
Jabłka na szarlotkę
Polecam również moje pozostałe przepisy na szarlotki:
Szarlotka pod różową chmurką
Szarlotka na czerstwych bułkach
Jabłka pod biszkoptem
Szarlotka wykwintna
Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka
Szarlotka na biszkopcie pod leśną kołderką
Szarlotka na czerstwych bułkach
Jabłka pod biszkoptem
Szarlotka wykwintna
Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka
Szarlotka na biszkopcie pod leśną kołderką
oraz przepisy na jabłkowe nadzienie w słoikach:
Jabłka tarte do słoików na zimę
Jabłka na szarlotkę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz