Ekspresowa szarlotka na biszkopcie

Przepisów na szarlotki jest całe mnóstwo. Ja niejednokrotnie publikowałam na swoim blogu różne jabłkowe wariacje. Dziś natomiast przedstawiam przepis całkowicie zminimalizowany- można rzecz dla początkujących i zabieganych.


Składniki:

70 dag jabłek
4 jaja
8 dag mąki
12 dag cukru
2 cukry waniliowe
Cynamon
1 łyżka aromatu cytrynowego lub pomarańczowy

Wykonanie:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zmieszać z cukrami waniliowymi i cynamonem. 


Następnie przygotować ciasto biszkoptowe. Żółtka utrzeć z cukrem wsypać mąkę i połączyć delikatnie z ubitą na sztywno pianą i aromatem. Na blachę keksówkę położyć papier do pieczenia, wyłożyć starte jabłka i zalać biszkoptem.


Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut. 


Po upieczeniu ciasta odwrócić go do góry dnem . Można podawać z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną.


Polecam również moje pozostałe przepisy na szarlotki:


oraz przepisy na jabłkowe nadzienie w słoikach:
Jabłka tarte do słoików na zimę
Jabłka na szarlotkę

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz