Golonka na kapuście z grochem

Golonka uchodzi za typowo męski przysmak, bo tłusta osłonka często nas- kobiety odstrasza. Zdarzają się jednak wielbicielki tego mięsa. Nie da się jednak zaprzeczyć kaloryczności tego dania, zatem nie powinna być na stałe wpisane do naszego jadłospisu. Ja przyrządzam ją okazjonalnie.



Składniki:

2 golonki
2 cebule
2 jabłka
5 ząbków czosnku
Pęczek włoszczyzny
½ kg kapusta kiszona
1 szklanka łuskanego grochu
Pieprz ziarnisty
Liście laurowe
Przyprawa typu Vegeta
Sól do smaku

Wykonanie:

Obgotować namoczony wcześniej groch i odstawić. Golonkę wypłukać, natrzeć roztartym czosnkiem i odstawić na 2 godziny. Następnie golonkę zalać gorącą wodą z dodatkiem soli, przyprawić i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Przygotować włoszczyznę, cebulę, dodać razem z przyprawami do golonki i gotować do miękkości. Ugotowany groch połączyć z kiszoną kapustą z pokrojoną cebulą, jabłkami i obłożyć gotową golonkę na półmisku.

Tradycyjna Kuchnia