Cukinia w przecierze pomidorowym do słoików na zimę

Uwielbiam sezon cukiniowy! Tak przygotowaną cukinię  używam jako dodatek do dań przez cały rok (np. leczo, sos, zalewa do zapiekanek itp)



Składniki:

3 kg cukinii
5 dag soli
4 duże cebule
1 pęczek natki pietruszki

Zalewa:

1 szklanka octu
1 szklanka cukru
4 szklanki wody
4 łyżki przecieru pomidorowego
Pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca




Sposób przygotowania:


Cukinię obrać, poszatkować, posolić i odstawić na 4 godziny. Następnie odcisnąć, dodać pokrojone cebule i zalać gorącą zalewą. Gotować około 15 minut i gorącą sałatkę nakładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i wystudzoną odstawić w chłodne miejsce.  

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz