Wielkanocne potrawy z jajem- ciekawe inspiracje

Do Wielkanocy pozostało już niewiele czasu, dlatego najwyższa pora na przygotowanie świątecznego menu. U mnie dziś zbiór najlepszych przepisów na jajo w roli głównej.



Czy zastanawiałaś się skąd się wzięło wielkanocne jajo? Co symbolizuje i dlaczego jest podstawą świątecznego menu?
Jajko jest symbolem nowego życia i odrodzenia. Już w łacinie mówiono "ab ovo", co znaczyło: od jaja, czyli od początku (od czasów Adama i Ewy). W trakcie Świąt Wielkanocnych, czyli w Święto Zmartwychwstania Pańskiego zyskuje na symbolice podwójnie. Otóż po Zmartwychwstaniu Chrystus się odradza na nowo, stąd nawiązanie do jajka, którym dzielimy się przy świątecznym stole.

Oto najlepsze przepisy na dania z jajem w roli głównej:

Wielkanocne jaja z nadzieniem orzechowym


Sałatka świąteczna z jajem


Jaja z czerwonej marynaty

http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2018/03/jajka-z-czerwonej-marynaty.html

Jajka w szynce

http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2018/02/wielkanocne-jajka-w-szynce.html

ÅšwiÄ…teczne jaja w skorupce

http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2018/03/swiateczne-jajka-w-skorupce.html


Jaja nadziewane dorszem

http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2018/02/jaja-wielkanocne-nadziewane-dorszem.html

Åšledziowe jajeczka

http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2018/02/sledziowe-jajeczka.html

Wielkanocna potrawka

http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2018/03/wielkanocna-potrawka.html

Jajko z sardynkÄ…

http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/03/jajka-wielkanocne-faszerowane-inaczej.html


Serowa zupa Wielkanocna z jajem i kiełbasą

http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/03/serowa-zupa-wielkanocna-z-chrzanem.html


Mam nadzieje, że znalazłyście kilka jajecznych inspiracji na ciekawe i smaczne potrawy wielkanocne.

Przy okazji rozważań świątecznych zachęcam do zatrzymania tych miłych chwil w postaci zdjęć, albumów czy w postaci fotoksiążek. Dla mnie Święta są pięknym momentem, który chce zatrzymać i do nich wracać w każdej wolnej chwili :)
Fotoksiążka z wakacji, ze Świąt czy podarowana okazjonalnie (np. podziękowanie dla rodziców, dziadków, ukochanych) to zawsze świetny pomysł!

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. Mhmm, jajka w szynce ;)
    Pamiętam, że kiedyś robiło się z jajek i pomidorów muchomorki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co powiecie na stronę https://najlepszewkuchni.pl/przepis/cielecina-pieczona-w-rekawie-z-warzywami.html ? Według mnie jest to najlepsza strona z przepisami w sieci. Często z niej korzystam, zawsze szukając nowych przpisów.

    OdpowiedzUsuń