Wigilijne pierogi z kapustą i kaszą po Bieszczadzku

Pierogi z farszem z kaszy i kapusty to nasze tradycyjne wigilijne danie. Pochodzi jeszcze z czasów, gdy mieszkaliśmy w Bieszczadach :)



Składniki na ciasto:

650 g mąki typ 500
70 g masła
400 ml gorącej wody (ok. 90 stC)
szczypta soli

Składniki na farsz:

1 kg świeżej kapusty
2 białe cebule
1 łyżka tłuszczu
½ szklanki kaszy jęczmiennej
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Kapustę oczyścić, drobno poszatkować i ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu, połączyć z kapustą i kaszą doprawić do smaku. Wymieszać i chwilę jeszcze poddusić.

Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki. Nakładać przygotowany farsz, starannie zlepić brzegi. Następnie ugotować w osolonej wodzie.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz