Tęczowa rolada z galaretką

Moje ulubione ciasto na szybko. Wykonuje się je ekspresowo, bo biszkopt pieczemy tylko 15 minut. Następnie dodajemy dowolne nadzienie (dziś galaretki) i gotowe!



Składniki na ciasto:

4 jajka
½ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki mąki
papier do pieczenia

Składniki na nadzienie:

1 szklanka kwaśnej śmietany
1/3 szklanki cukru
1 łyżka żelatyny
1 aromat pomarańczowy
2 kolorowe galaretki
cukier puder do posypki

Wykonanie:

Galaretki ugotować oddzielnie kolorami według opisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, utrzeć i połączyć delikatnie z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Ciasto wyjąć delikatnie, położyć na ściereczkę i razem z papierem do pieczenia zwinąć w rulon do ostygnięcia. W między czasie śmietanę wymieszać z cukrem, żelatyną rozpuszczoną w odrobinie wody. Dodać pokrojone galaretki, wymieszać z kilkoma kroplami aromatu. Przygotowaną galaretkę nałożyć na zimną roladę, zwinąć ponownie i odstawić do lodówki do schłodzenia. Posypać cukrem pudrem i podawać (kroić w grube kromki).

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. Witam ! Pytanko jakich wymiarów forma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) tradycyjna forma 23x39, pozdrawiam!

      Usuń
  2. super rolada :) wspaniale wyglądają te galaretki w środku :)

    OdpowiedzUsuń