Recyklingowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami - poświąteczna

Ta zapiekanka to już coroczny zwyczaj poświątecznego obiadu. Stół pęka w szwach od ilości dań na wigilijnym stole. Zawsze coś zostanie, a przecież szkoda żeby się cokolwiek zmarnowało. Śmiało możemy wykorzystać składniki, które nam zostały. Tak na przykład ziemniaki lub grzyby. Zamiast gotować ziemniaki w mundurkach, możemy zastąpić je ziemniakami które zostały z dnia poprzedniego. Jeżeli został nam farsz grzybowy to śmiało zastąpmy nim suszone grzyby wymienione w składnikach poniżej. Wystarczy trochę kreatywności, a na pewno nic nie zostanie zmarnowane!



Składniki:

½ szklanki suszonych grzybów
2 białe cebule
½ szklanki śmietany
1 łyżka startego chrzanu (może być ze słoiczka)
5 jajek
11/2 kg ziemniaków
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Grzyby opłukać, namoczyć i ugotować do miękkości, po czym odsączyć i zmielić razem z cebulą. Ziemniaki ugotować w mundurkach z dodatkiem soli, obrać i pokroić w grube plastry. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w grube plastry. Formę wysmarować tłuszczem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i obłożyć połową ziemniaków z grzybami i jajkami. Wierzch zapiekanki obłożyć szczelnie ziemniakami. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, chrzanem, mąką i zalać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec złociście przez około 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Lubie "dania recyklingowe", bo od razu mam mniej wyrzutów sumienia, że jedzenie się zmarnowało. Co jak co, ale jedzenia wyrzucać nie lubię. Bardzo ciekawy pomysł na zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń