Pomidory pelati w przecierze pomidorowym do słoików na zimę

Nazwa pelati oznacza, że pomidory są już obrane ze skórki.
Polecam pyszny przepis na własne pomidory w przecierze w słoikach.



Składniki:

7,5 kg pomidorów
5 łyżek oliwy
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
½ szklanki soku z cytryny

Wykonanie:

5 kg pomidorów sparzyć, obrać, odcedzić na sicie. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem i dusić na oliwie na wolnym ogniu aż się rozpadną, a sos zgęstnieje. Pozostałe pomidory dokładnie umyć, przełożyć do wyparzonych słoików, wlać po dwie łyżki soku z cytryny i zalać gorącym przecierem, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Domowe pomidory są najlepsze. Robię takie co roku :-)

    OdpowiedzUsuń