Chlebek otrębowy ze śliwką

Uwielbiam granulowane otręby. Zazwyczaj zjadam je z jogurtem, a dziś postanowiłam wykorzystać je do upieczenia chleba. Wyszedł pyszny!


bran bread

Składniki:


1 szklanka otrąb owsianych granulowanych ze śliwką
2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki cukru
2 dag drożdży
3 jajka
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Mleko zagotować i zalać otręby, następnie po przestudzeniu zmiksować.  Dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody i wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem, połączyć z masą, wsypać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto ręką. Przelać do przygotowanej foremki keksowej i odłożyć w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut.

Tradycyjna Kuchnia