Strucla drożdżowa

U mnie na Wigilijnym stole co roku gości także strucla drożdżowa



Składniki:

½ kg mąki
5 dag drożdży
1 łyżeczka smalcu
2 łyżki masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 jajka
2 cukry waniliowe
1 szklanka wody
sól do smaku
1 łyżka suchego maku
1 żółtko jaja
1 łyżka śmietanki
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Drożdże utrzeć z cukrem i rozrobić z łyżką mąki i połową szklanki letniej wody, po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wsypać mąkę z cukrami, wbić jajka, dodać śmietanę, sól do smaku. Wyrobić ciasto z dodatkiem drugiej połowy ciepłej wody, wlać rozpuszczone tłuszcze i starannie zarobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, zagnieść ponownie ręką, wyłożyć na stolnice i podzielić na trzy części, następnie uformować wałeczki, zapleść w warkocz,



posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietanką, posypać makiem.



Przenieść do przygotowanej formy i odstawić do podrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, włożyć struclę i piec około ½ godziny.

Tradycyjna Kuchnia