Pyszne śledzie -idealne na nadchodzącą kolację wigilijną!
Składniki:
½ kg filetów śledziowych
½ kg cebuli
½ szklanka oleju
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram)
10 dag suszonej żurawiny
4 goździki
ziele angielskie kilka ziaren
pieprz ziarnisty – kilka ziaren
sól do smaku
cukier do smaku
sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, żurawinę i sok z cytryny do smaku. Następnie bardzo powoli podgrzewać na małym ogniu przez 15 minut doprowadzając do zagotowania. Po ostudzeniu włożyć do sosu filety śledziowe, wymieszać, włożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć i wstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz