Śledzie Kresowe na Wigilię w koncentracie pomidorowym- do słoików

Pyszne śledzie -idealne na nadchodzącą kolację wigilijną!




Składniki:

½ kg filetów śledziowych
½ kg cebuli
½  szklanka oleju
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram)
10 dag suszonej żurawiny
4 goździki
ziele angielskie kilka ziaren
pieprz ziarnisty – kilka ziaren
sól do smaku
cukier do smaku
sok z cytryny do smaku

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, żurawinę i sok z cytryny do smaku. Następnie bardzo powoli podgrzewać na małym ogniu przez 15 minut doprowadzając do zagotowania. Po ostudzeniu włożyć do sosu filety śledziowe, wymieszać, włożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć i wstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz