Ciastka grysikowe

Pyszne, proste w wykonaniu ciasteczka grysikowe z masą migdałowo- orzechową:)



Składniki:

25 dag masła
25 dag grysiku
1/5 litra wody
1 aromat pomarańczowy
15 dag płatków migdałowych lub orzechów
12 dag cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
konfitura lub syrop owocowy
papier do pieczenia

Wykonanie:

Masło roztopić i sklarować, dodać grysik, dokładnie wymieszać stale mieszając i odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnie dodać ½ litra gorącej wody, aromat, sól do smaku. Masę dokładnie wymieszać i odstawać na godzinę. Migdały i orzechy (pół na pół) drobno posiekać i wymieszać z cukrem i cynamonem. Masę grysikową podzielić na kawałki, formując małe placuszki. Następnie w placuszkach robimy wgłębienie, napełniamy mieszanką migdałową, przykrywamy masą grysikową. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu ostudzić i podawać z domową konfiturą.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz