Intensywność połączenia dwóch skrajnych smaków- kwaśnych owoców ze słodkim miodem i mocnym chrzanem nada charakteru każdej przygotowanej przez Ciebie potrawie mięsnej.
Składniki:
2 pomarańcze
1 cytryna
½ szklanki czerwonego wina półsłodkiego
1 łyżka miodu
1 łyżka galaretki porzeczkowej
¼ łyżeczki imbiru
4 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka)
sól do smaku
Wykonanie:
Pomarańcze i cytrynę umyć, zetrzeć skórki, a sok dobrze wycisnąć. Wlać wino do garnka, dodać soki, startą skórkę, miód, galaretkę i sól do smaku. Całość zamieszać, zagotować i przestudzić. Następnie dodać chrzan, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać do pieczonych mięs na zimno i na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz