Marynowane śliwki suszone

Tak przygotowane śliwki idealnie nadają się jako dodatek do mięs lub sałatek. Kilka takich słoików koniecznie musi się znaleźć każdego roku w mojej spiżarni.


Składniki:

40 dag suszonych śliwek
1 ¼ szklanki mocnej herbaty
½ litra octu
2 szklanki cukru
15 goździków
1 mała laska cynamonu
1 szczypta gałki muszkatołowej
5 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:

Śliwki zalać zimną herbatą i zostawić na noc. Następnie je ugotować (aż napęcznieją). Osobno zagotować ocet z cukrem i korzeniami przez 5 minut. Wyciągnąć przyprawy korzenne, wlać śliwki z herbatą i ostudzić. Słoiki wyparzyć, włożyć napęczniałe śliwki, jednocześnie zalewając zagotowanym syropem. Zakręcić i w zimie używać do mięs lub jako dodatek do sałatek.

Tradycyjna Kuchnia