Chlebek drożdżowy z bobu

Ten przepis zdecydowanie może pozytywnie zaskoczyć naszych gości :) Mało kto zgaduje, że jest to chleb z bobu! Jest po prostu pyszny !!!




Składniki:


40 dag młodego bobu
2 jaja
1 szklanka mleka
2 dag drożdży
20 dag mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
aromat pomarańczowy
papier do pieczenia

Wykonanie:


Młody bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić na gorąco. Do gorącego puree z bobu dodać jajka, szczyptę soli, cukier, rozrobione w mleku drożdże, mąkę i aromat do smaku. Masę dokładnie wyrobić i przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki (najlepiej keksówki) i pozostawić na dwie godziny w ciepłym miejscu. Następnie upiec w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Podawać z dowolną konfiturą (najlepiej z domowej spiżarni).

Tradycyjna Kuchnia