Rolada drobiowa z żurawiną w galarecie

Domowy przepis na pyszną roladkę.





Składniki:

1 kg mięsa z kurczaka
1 jajo
½ szklanki kaszy manny
5 dag żurawiny
Przyprawa typu Vegeta
Papryka słodka
Pieprz biały do smaku
2 litry drobiowego rosołu
2 łyżki żelatyny

Wykonanie:

Mięso opłukać i zmielić. Dodać jajko, kaszę mannę, żurawinę i przyprawy do smaku.



Tak przygotowane składniki wyłożyć na (wcześnie wygotowaną) ściereczkę lnianą.



Zwijać tworząc wałek i zawiązać końce.



Zagotować drobiowy rosół w szerokim rondlu, włożyć mięsny wałek i gotować pół godziny, następnie ugotowany wałek mięsny wyciągnąć i ostudzić.



Gorący wywar przecedzić, wymieszać z żelatyną i ostudzić. Roladę odwinąć ze ściereczki, pokroić w krążki, ułożyć na półmisku i zalać tężejącą galaretą. Wstawić do lodówki, przybrać żurawiną.

Tradycyjna Kuchnia