Karaś w śmietanie- alternatywa wigilijnego karpia cz. 2

Dalszy ciąg wigilijnych alternatyw karpia. Tym razem pyszny karaś.





Składniki:

1 kg karasi
bulion warzywny
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
½ szklanki śmietany
cytryna
sól, pieprz

Wykonanie:

Karasie oczyścić, posolić, zalać zimnym bulionem na godzinę, po czym gotować przez 20 minut.



Masło utrzeć z mąka i śmietaną, wycisnąć sok z cytryny do smaku i rozprowadzić z wywarem rybnym, uważając aby sos był zawiesisty.



Zagotować razem i polać tym sosem ułożone na półmisku karasie. Ozdobić plastrami cytryny.

Polecam również:

Smażony amur- wigilijna alternatywa karpia
Filety rybne w piwnej panierce
Pijany karaś
Karp smażony na głębokim tłuszczu

Tradycyjna Kuchnia