Kurczak w sosie z zielonego groszku i porzeczki

Kurczak w delikatnym sosie z zielonego groszku, z dodatkiem słodkiego dżemu porzeczkowego.




Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 marchewka
2 łyżki masła
1 puszka zielonego groszku
1 łyżka przyprawy do zup maggi
1 łyżeczka cukru
1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
½ Å‚yżeczki soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody
3 łyżki oleju

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę razem z marchewką . Wodę wlać do garnka, włożyć pokrojoną marchewkę i gotować do odparowania płynu. Następnie dodać masło i groszek - dusić około 5 minut. Osobno rozgrzać olej na patelni , włożyć mięso, przyprawić imbirem, wlać przyprawę do zup maggi, dodać dżem z czarnej porzeczki , posolić do smaku i smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać do mięsa dodać marchewkę z groszkiem i mieszając dusić do zgęstnienia. Podawać z ryżem lub makaronem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz