Wielkanocne pomysły- ozdabiamy świąteczny stół

Święta Wielkanocne już tuż tuż. Czy wiosna zawitała do twojej kuchni? Jeżeli nie to mam dla Was kilka ciekawych pomysłów na świąteczne/ wiosenne ozdoby :)




1. Święta bez pisanek? Nie ma mowy! Wyróżniamy m.in. kraszanki, oklejanki, drapanki, ażuki itd! Od zawsze jajo było symbolem dobrobytu, a ozdabianie ich i wspólne zjadanie miało przynosić wszystkim właśnie szczęście i zdrowie. Zatem do dzieła !

Na leniwych lub zapracowanych polecam gotowe wyroby :) Do koloru do wyboru!


Dla ambitnych znajdą się również półprodukty do przygotowania własnoręcznych pisanek :)


2. U mnie na stole zawsze znajdzie się miejsce na ceramiczną solniczkę w kształcie króliczka czy pieprzniczkę w kształcie kury :) Uwielbiam te pastelowe drobiazgi !



3. Na czym układacie jajka podczas świątecznego śniadania? Czy na tradycyjnej nóżce czy większych pojemnikach/ talerzykach?


4. Preferujecie obrusy tradycyjne białe czy wzorzyste? A może królują u was haftowane serwety lub modne ostatnio filcowe podkładki?


5. Rzeżucha kojarzy mi się z dzieciństwem :) Wówczas sadziliśmy ją w skorupkach po jajkach, tworząc zabawne ludziki :) Pięknie wygląda również w kolorowych doniczkach, tworząc wiosenny akcent świątecznej dekoracji stołu.


6. Ciasta! czyli to co uwielbiam najbardziej :) Zarówno babki, serniki, szarlotki jak i wiele wiele innych przepisów znajdziecie na blogu :)

Aby moje przepisy zawsze zaskakiwały domowników i pięknie wyglądały na stole przygotowuje je w różnego rodzaju formach. Podstawową i chyba najczęstszej eksploatowaną (nie tylko w święta) jest forma na babkę. W swoim zbiorze posiadam również formy w kształcie królika czy jajka. A wy? Macie jakieś ulubione, zaskakujące formy?


7. Kwiaty na stole? To podstawa! Macie swoje ulubione świąteczne gatunki? Żonkile, tulipany, narcyze, a może fiołki? Wszystkie wyglądają pięknie, a szczególnie ozdobione pastelowymi dodatkami.


8. Gdy wszystko już zostanie pięknie przygotowane pozostaje tylko usiąść do stołu z najbliższymi i cieszyć się smakiem pysznych potraw wielkanocnych, których główne składniki zostały dzień wcześniej poświęcone.



Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz