Sos grzybowy świąteczny z grzybów suszonych

Sos grzybowy z leśnych grzybów suszonych to podstawa na moim wigilijnym stole. Idealnie komponuje się z gołąbkami :)



Składniki:

5 dag suszonych grzybów
sól do smaku
6 ząbków czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki gęstej śmietany
pieprz do smaku
papryka mielona ostra do smaku

Wykonanie:

Grzyby zalać wodą i zostawić na noc. Następnie dolać 1 szklankę wody, dodać zmiażdżony czosnek, posolić do smaku i ugotować do miękkości. Grzyby odcedzić i obsmażyć na maśle przez około 5 minut. Jogurt wymieszać ze śmietaną, doprawić pieprzem i papryką do smaku, dodać do grzybów i wywaru - dusić jeszcze przez 5 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Mmmm...aż slinka cieknie:) Widzę tu wiele ciekawych przepisów, smaki, które lubię. Obserwuję w google+.

    OdpowiedzUsuń