Chlebek poświąteczny

Skąd taka nazwa? Otóż wzięła się ze specyficznego nadzienia chlebka-wędliny, która została po świętach. Idealny, pyszny!




Składniki na ciasto:

½ kg mąki
3 dag drożdży
1 łyżka oleju
5 jajek
sól do smaku
1 żółtko jaja
masło do formy

Składniki na nadzienie:

wędlina
1 łyżka masła
1/3 szklanki rosołu (może być z kostki)

Wykonanie ciasta

Cukier utrzeć z drożdżami, wbić jajka, wsypać mąkę, posolić do smaku i z łyżką oleju wyrobić dokładnie ciasto, aż odstanie od ręki. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią wylepić dno foremki wysmarowanej masłem, podnosząc brzegi. Nałożyć nadzienie z wędliny. Z mąki i  masła zrobić zasmażkę i zaciągnąć rosołem. Polać zasmażką wędlinę na cieście i przykryć drugą połową ciasta. Dokładnie zlepić brzegi i odstawić w ciepłe miejsce na około dwie godziny. Następnie ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut.

Tradycyjna Kuchnia