Składniki na ciasto:
½ kg mąki
3 dag drożdży
1 łyżka oleju
5 jajek
sól do smaku
1 żółtko jaja
masło do formy
Składniki na nadzienie:
wędlina
1 łyżka masła
1/3 szklanki rosołu (może być z kostki)
Wykonanie ciasta
Cukier utrzeć z drożdżami, wbić jajka, wsypać mąkę, posolić do smaku i z łyżką oleju wyrobić dokładnie ciasto, aż odstanie od ręki. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią wylepić dno foremki wysmarowanej masłem, podnosząc brzegi. Nałożyć nadzienie z wędliny. Z mąki i masła zrobić zasmażkę i zaciągnąć rosołem. Polać zasmażką wędlinę na cieście i przykryć drugą połową ciasta. Dokładnie zlepić brzegi i odstawić w ciepłe miejsce na około dwie godziny. Następnie ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz