Kruche paszteciki z grzybami

Tradycyjny przysmak, zawijaniec z dowolnym nadzieniem. Ja dziś ciasto drożdżowe zastąpiłam kruchym, a nadzienie wykonałam z tegorocznych grzybków.



Składniki na ciasto:

30 dag mÄ…ki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka smalcu
3 łyżki śmietany
1 jajko
Sól do smaku

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto na stolnicy i cienko rozwałkować na prostokąt.

Składniki nadzienia:

50 dag świeżych grzybów
1 cebula
2 czerstwe bułeczki
2 łyżki tłuszczu
2 jajka
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i udusić na tłuszczu z cebulą.


NastÄ™pnie zmielić lub dokÅ‚adnie wymieszać z namoczonÄ… i odciÅ›niÄ™tÄ… buÅ‚kÄ…, 1 jajem i caÅ‚ość przyprawić do smaku. WyÅ‚ożyć farsz grzybowy na rozwaÅ‚kowane ciasto, 


zwinąć jak roladę i pokroić na paszteciki. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz