Domowy smalec z grzybami

Przed świętami zawładnęło mną całkowite zawirowanie kulinarne. Przygotowania, kombinowanie co by tu jeszcze wymyślać przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu.
Ciasta, desery, ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:)
Ogórek kiszony, świeże pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam!




Składniki:

1 kg słoniny
½ kg suszonych grzybów
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
Sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Słoninę drobno kroimy w kostkę i wkładamy do garnka- topimy słoninę bardzo powoli.



Gdy tłuszcz nieco się wytopi wrzucamy drobno pokrojoną cebulę , posiekany czosnek i pokrojone grzyby (dzień wcześniej wymoczone w wodzie). Po godzinie całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.



Smażymy całość jeszcze pół godziny .Smalczyk zlewamy do kamionki lub słoika.
Jeżeli nie mamy grzybów można spróbować z suszonymi śliwkami i jabłkiem w równej proporcji.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Ulubiony rarytas mojego taty! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń