Czekoladowe gębusie

Pyszne czekoladowe ciasteczka na niedzielne popołudnie :)



Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki
1 łyżka kakao
5 dag gorzkiej czekolady
10 dag masła
5 jaj

Składniki na masę czekoladową
½ litra śmietanki 30%
50 dag serka mascarpone
25 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki mleka

Wykonanie ciasta:

Zagotować wodę z masłem, dodać połamana czekoladę i szczyptę soli. Następnie wsypać mąkę z kakao, ucierać energicznie aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudzić i wbijać kolejna jaja, cały czas ucierając. Nakładać na blachę wyłożona pergaminem placuszki łyżką lub workiem cukierniczym. Piec w temperaturze 170 stopni 20 minut.



Wykonanie masy czekoladowej:

Czekolady rozpuścić z mlekiem, żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wody. Serek mascarpone rozetrzeć i dodać śmietankę ubitą z cukrem oraz rozpuszczoną czekoladą.



Po upieczeniu ciasta, ostudzić je i przekładać ciastkeczka masą czekoladową.



Tradycyjna Kuchnia