Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
1 łyżka kakao
5 dag gorzkiej czekolady
10 dag masła
5 jaj
Składniki na masę czekoladową
½ litra śmietanki 30%
50 dag serka mascarpone
25 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki mleka
Wykonanie ciasta:
Zagotować wodę z masłem, dodać połamana czekoladę i szczyptę soli. Następnie wsypać mąkę z kakao, ucierać energicznie aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudzić i wbijać kolejna jaja, cały czas ucierając. Nakładać na blachę wyłożona pergaminem placuszki łyżką lub workiem cukierniczym. Piec w temperaturze 170 stopni 20 minut.
Wykonanie masy czekoladowej:
Czekolady rozpuścić z mlekiem, żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wody. Serek mascarpone rozetrzeć i dodać śmietankę ubitą z cukrem oraz rozpuszczoną czekoladą.
Po upieczeniu ciasta, ostudzić je i przekładać ciastkeczka masą czekoladową.
50 dag serka mascarpone
25 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki mleka
Wykonanie ciasta:
Zagotować wodę z masłem, dodać połamana czekoladę i szczyptę soli. Następnie wsypać mąkę z kakao, ucierać energicznie aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudzić i wbijać kolejna jaja, cały czas ucierając. Nakładać na blachę wyłożona pergaminem placuszki łyżką lub workiem cukierniczym. Piec w temperaturze 170 stopni 20 minut.
Wykonanie masy czekoladowej:
Czekolady rozpuścić z mlekiem, żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wody. Serek mascarpone rozetrzeć i dodać śmietankę ubitą z cukrem oraz rozpuszczoną czekoladą.
Po upieczeniu ciasta, ostudzić je i przekładać ciastkeczka masą czekoladową.
o jakie ciekawe :) dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuń