Suszone zielone pomidory a'la bakalie

Tegoroczne odkrycie- bakalie z zielonych pomidorów. Idealny dodatek do ciast, deserów, sałatek.


Składniki:

1 ½ kg zielonych pomidorów
2 łyżki soli
1 cytryna
¼ kg cukru ( do obtaczania)
1 cukier waniliowy

Składniki na syrop:

1 ¼ kg cukru
¼ litra wody

Wykonanie:

Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki a mniejsze na pól. Usunąć nasiona, posolić i odstawić na 24 godziny. NastÄ™pnego dnia wypÅ‚ukać z soli, a z 1 kg cukru i wody ugotować syrop. 


WÅ‚ożyć wypÅ‚ukane pomidory i odstawić na nastÄ™pne 24 godziny. Wyjąć owoce z syropu, a syrop zagotować, dodać resztÄ™ cukru, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wrzucić do wrzÄ…tku pomidory i gotować do czasu aż stanÄ… siÄ™ szkliste. 


Następnie wystudzić, odsączyć, ułożyć luźno na tacy i wstawić do ciepłego piekarnika na kilkanaście minut do obeschnięcia. Obsuszone pomidory, maczać w cukrze, a gdy zwilgotnieją powtórzyć tą czynność.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz