Składniki:
1 ½ kg zielonych pomidorów
2 łyżki soli
1 cytryna
¼ kg cukru ( do obtaczania)
1 cukier waniliowy
Składniki na syrop:
1 ¼ kg cukru
¼ litra wody
Wykonanie:
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki a mniejsze na pól. Usunąć nasiona, posolić i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia wypłukać z soli, a z 1 kg cukru i wody ugotować syrop.
Włożyć wypłukane pomidory i odstawić na następne 24 godziny. Wyjąć owoce z syropu, a syrop zagotować, dodać resztę cukru, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wrzucić do wrzątku pomidory i gotować do czasu aż staną się szkliste.
Następnie wystudzić, odsączyć, ułożyć luźno na tacy i wstawić do ciepłego piekarnika na kilkanaście minut do obeschnięcia. Obsuszone pomidory, maczać w cukrze, a gdy zwilgotnieją powtórzyć tą czynność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz