Drożdżówka dyniowa

Moja ulubiona drożdżówka- jest delikatna, długo pozostaje świeża. Smakuje wybornie z masłem, dżemem, a nawet sama bez dodatków.



Składniki:

3 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka
2 łyżki drożdży
6 łyżek cukru
½ kostki masła
2 jajka
½ szklanki przetartej dyni
½ łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
1 aromat do ciast dowolny
tłuszcz do formy
1 jajko do smarowania ciasta

Wykonanie:

W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać przecier z dyni, 1 szklankę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie dodać resztę maki, utarte na parze jajko, sól do smaku, aromat o dowolnym smaku (kilka kropel), cukier waniliowy i całość dobrze wyrobić.


Pod koniec wlać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrobić. Jeszcze raz odstawić na około 50 minut, po czym włożyć do wysmarowanej formy, posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 190 stopni około 45 minut.

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. Jadłabym wszystko co dyniowe, a takie ciacho tym bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ajj. tutaj w Ekwadorze tesknie sknie za polska kuchnia. Dzieki twojej stronie web mi sie odzwiezaja pomysly co ugotowac! :)

    OdpowiedzUsuń