Otóż pochodzi z Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi- boczku, żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu.
U mnie wczoraj na obiad, może niezbyt dietetyczny ale za to pyszne carbonara :)
Składniki:
2 jajka
5 dag parmezanu
1 opakowanie makaronu spaghetti
20 dag wędzonego boczku
natka pietruszki
5 dag masła
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Jaja roztrzepać razem z startym serem, pieprzem i natką pietruszki. Boczek przysmażyć na maśle i wymieszać z makaronem. Następnie zalać masą jajeczną i po chwili podawać prosto z patelni na półmisku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz