Ciasto mleczna kanapka

Bardzo lubię to ciasto, szczególnie za delikatne połączenie kremu z ciemnym biszkoptem. Wprost smakuje jak ze sklepu! Z tym, że jest go znacznie więcej !


 Składniki na biszkopt:

Jajka 6 szt.
Mąka pszenna 1 szklanka
Cukier 1 szklanka
Kakao 2 łyżki
Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
Olej 6 łyżek
Mocna kawa parzona 1 szklanka
Tłuszcz do formy
Wiórki kokosowe do formy

Składniki na krem:

Mleko ½ szklanki
Cukier ½ szklanki
Masło 30 gram
Mleko w proszku 1 ½  szklanki

Składniki na polewę:

Cukier puder 5 łyżek
Kakao 3 łyżki
Kwaśna śmietana 3 łyżki
Margaryna ½ kostki
Żelatyna 1 łyżka

Wykonanie biszkoptu:

Składniki na biszkopt podzielić na dwie części. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 24x24 wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami i wylać przygotowane ciasto biszkoptowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut (pieczemy dwa jednakowe biszkopty). Po upieczeniu biszkopty ostudzić, oskrobać ze skórki, nasączyć ostudzona mocną kawą i odstawić.

Wykonanie kremu:

Mleko połączyć z cukrem, gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru, po czym odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodać ostudzone mleko z cukrem, następnie mleko w proszku, miksować tak długo do otrzymania jednolitej masy.

Wykonanie polewy:

Wszystkie składniki razem gotujemy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody. Polewę lekko studzimy i polewamy placek.

Składanie placka:

Na upieczony biszkopt wykładamy przygotowany krem, przykrywamy drugim biszkoptem i polewamy polewą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Tradycyjna Kuchnia