Wiosenna zapiekanka ziemniaczana

Wraz z rozpoczęciem wiosny coraz częściej w daniach pojawiają się zielone akcenty. Oto pyszna propozycja na zapiekankę ziemniaczaną z nutką bazylii i zielonej pietruszki.



Składniki:

1 kg ziemniaków
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
5 łyżek startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
½ pęczka świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypki
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować na półmiękko. Jogurt zmiksować z posiekaną bazylią, zmiażdżonym czosnkiem i solą do smaku. Ziemniaki odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, zalać przygotowanym sosem, posypać pieprzem, posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec przez 25 minut. Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.

Inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane--> tutaj

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz