Delikatne kotleciki z białej kapusty, których smak podkreślają winne jabłka. Idealne dla dzieci- moja córka je uwielbia !
Składniki:
1 kg białej kapusty
30 dag jabłek
10 dag masła
20 dag kaszy manny
1 jajko
300 ml mleka
odrobina soli i pieprzu ziołowego do smaku
masło do smażenia (najlepiej klarowane)
bułka tarta do panierki
Wykonanie:
Kapustę drobno posiekać, włożyć do garnka, zalać mlekiem, dodać masło i starte jabłka. Dusić powoli na małym ogniu około pół godziny co jakiś czas mieszając. Następnie dodawać po odrobinie kaszę mannę stale mieszając i gotować jeszcze przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodać rozbełtane jajko, starannie wymieszać, po czym ostudzić. Z przygotowanej masy formować na dłoni małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz