Jajka sadzone w potrawce

Znudziło ci się tradycyjne jajko sadzone? Oto świetny pomysł na pyszne danie z jajkiem w roli głównej! Idealne na śniadanie lub sytą kolację!



Składniki:

20 dag wędliny
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
4 pomidory
1 czerwona papryka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
6 jajek
sól i pieprz do smaku
papryka słodka mielona do smaku
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wędlinę pokroić razem z cebulą i czosnkiem. Przysmażyć na tłuszczu, włożyć pokrojone pomidory i paprykę. Przyprawić do smaku i dusić na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Przełożyć do żaroodpornej miseczki, wbić jajka i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Gdy białka się zetną, posypać posiekaną natką pietruszki i w razie potrzeby jeszcze dopiec. Super danie do frytek z dobrą surówka.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Apetycznie to wygląda choć ja wole jaja bardziej ścięte :)

    OdpowiedzUsuń