Sernik z różą

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem konfitury.
Polecam także przepisy na inne SERNIKI


 



Składniki na ciasto półkruche:

20 dag mąki
8 dag tłuszczu
8 dag cukru pudru
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/3 torebki proszku do pieczenia
1 słoiczek konfitury z płatków róży ( do smarowania)

Składniki na masę serową:

75 dag twarogu
30 dag cukru pudru
6 jajek
15 dag masła
3 dag kaszy manny
1 aromat pomarańczowy
tłuszcz i wiórki do formy

Wykonanie ciasta:

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, jajko rozmącić ze śmietaną, wymieszać z mąką i wyrobić ciasto dodając resztę składników. 


Ciasto podpiec w piekarniku na różowo. Na podpieczonym i ostudzonym placku rozsmarować konfiturę z płatków róży i zalać masą serową.



Wykonanie masy serowej:

Ser zmielić na bardzo gładko- odstawić. Masło utrzeć na pulchną masę z żółtkami i z cukrem. Następnie dodawać po łyżce sera cały czas ucierając. Na koniec ucierania dodać kaszę mannę, sztywno ubitą pianę z białek, oraz kilka kropli aromatu. 


Masę wymieszać i wylać na przygotowany, podpieczony spód z konfiturą. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni około 50 minut.


Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: