Makowiec z pianką na szybko

Ciasto na szybko- przepis prosty a efekt oszałamiający!



Składniki:

25 dag mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dag margaryny,
5 dag smalcu,
¾ szklanki cukru pudru,
2 żółtka jaja,
1 puszka maku z bakaliami,
5 białek,
¾ szklanki cukru,
tłuszcz do formy,
wiórki kokosowe do farmy.

Wykonanie:

Margarynę i smalec posiekać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i żółtka, następnie wyrobić kruche ciasto. 


Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny, po czym rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy. 


Na ciasto wyłożyć mak i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut. 


Ubić białka z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na podpieczony placek


 i piec jeszcze przez 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz