Składniki:
6 jaj,
natka pietruszki.
Składniki na sos:
10 dag chrzanu,
2 łyżki tłuszczu,
2 ½ Å‚yżki mÄ…ki,
1 szklanka kwaśnej śmietany,
½ szklanki rosoÅ‚u ( może być z kostki),
1 żółtko,
sól do smaku,
cukier do smaku,
ocet do smaku.
Wykonanie sosu chrzanowego:
Mąkę przysmażyć na tłuszczu, rozprowadzić rosołem i zagotować. Chrzan umyć, obrać, zetrzeć i wraz ze śmietaną dodać do zasmażki. Następnie przyprawić do smaku octem i przyprawami, dodać rozmącone żółtko, dokładnie wymieszać.
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki i ćwiartki, rozłożyć do ozdobnych miseczek żaroodpornych lub do jednego naczynia i zapiec w gorącym piekarniku. Po upieczeniu ozdobić natką pietruszki i podawać na zimno.
6 jaj,
natka pietruszki.
Składniki na sos:
10 dag chrzanu,
2 łyżki tłuszczu,
2 ½ Å‚yżki mÄ…ki,
1 szklanka kwaśnej śmietany,
½ szklanki rosoÅ‚u ( może być z kostki),
1 żółtko,
sól do smaku,
cukier do smaku,
ocet do smaku.
Wykonanie sosu chrzanowego:
Mąkę przysmażyć na tłuszczu, rozprowadzić rosołem i zagotować. Chrzan umyć, obrać, zetrzeć i wraz ze śmietaną dodać do zasmażki. Następnie przyprawić do smaku octem i przyprawami, dodać rozmącone żółtko, dokładnie wymieszać.
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki i ćwiartki, rozłożyć do ozdobnych miseczek żaroodpornych lub do jednego naczynia i zapiec w gorącym piekarniku. Po upieczeniu ozdobić natką pietruszki i podawać na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz