Ten przepis polecam przede wszystkim tym, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę w kuchni. Jest bardzo prosty- zawsze się udaje.
Składniki na ciasto:
½ kg mąki krupczatki
25 dag margaryny
15 dag cukru
2 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka smalcu
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy
2 dag cukru pudru
Składniki nadzienia jabłkowego:
1 ½ kg jabłek
15 dag cukru
½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie placka:
Jabłka obrać, zetrzeć, dodać cukier z cynamonem, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i posiekać nożem. Żółtko utrzeć z cukrem i śmietaną, dodać do ciasta i delikatnie zagęścić- następnie odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Ciasto schłodzone podzielić na dwie części, jedną część rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Poprzekłuwać widelcem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoto. Wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie z jabłek i ozdobić kratką zrobioną z drugiej połowy ciasta. Piec ponownie przez 30 minut w temperaturze 170 stopni, a po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Uwielbiam szarlotkę. Kocham ją po prostu, bo jabłek i cynamonu chyba nie da się nie kochać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com