Śniadaniowe clafoutis z bananami

Clafoutis jest to deser wywodzący się z Francji, oryginalnie podawany z wiśniami. U mnie co sezon to inny dodatek owocowy, aktualnie miałam w domu banany więc przyrządziłam clafoutis bananowy. Oczywiście pyszny, słodki i pożywny. Idealny na śniadanie, szczególnie w pochmurny dzień jak dziś!



Składniki:

Banany 4 szt.
Mleko ½ szklanki
Śmietanka 18% ½ szklanki
Mąka pszenna 8 łyżek
Cukier 10 dag
Jajka 3 szt.
Szczypta soli
Tłuszcz do formy
Cukier puder do posypki

Wykonanie:

Banany obrać, pokroić na połówki, ułożyć na dnie tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Mąkę wymieszać z solą i cukrem, wbijać po jednym jajku i ucierać, dodać śmietankę, mleko, ucierać aż powstanie gładkie ciasto. Zalać banany w tortownicy i piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz