Placki ziemniaczane z kuskusem

Uwielbiam placki ziemniaczane w różnych konfiguracjach ! W połączeniu z kaszą kuskus są bardzo delikatne i pyszne.



Składniki:

Ziemniaki 1 kg
Kuskus ½ szklanki
Czosnek 2-3 ząbki
Sól i pieprz do smaku
Bułka tarta 3 łyżki
Jajka 2 szt.
Papryka słodka mielona 1 łyżeczka
Olej do smażenia
Szczypiorek 1 pęczek

Wykonanie:

Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu i odłożyć do wystudzenia. Ziemniaki obrać, połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zaś drugą połowę na drobnych oczkach. Dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, jajka, paprykę mieloną, posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Smażyć cienkie placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z kwaśną śmietaną.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz