Niecodzienna odsłona buraka w formie słodkich muffinek.
Składniki:
25 dag ugotowanych buraczków ćwikłowych
20 dag cukru trzcinowego
5 gram kakao
17 dag mÄ…ki
8 gram proszku do pieczenia
3 jajka
¾ szklanki oleju
1 czekolada gorzka
tłuszcz do foremek
Wykonanie:
Buraczki obrać, pokroić i zmiksować z olejem i jajkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i jeszcze raz zmiksować. Foremki sylikonowe posmarować tłuszczem, napełnić ¾ foremki ciastem, ułożyć pokrojoną czekoladę i uzupełnić resztą ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około 30 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
świetne wykorzystanie mojego ukochanego buraczka :)
OdpowiedzUsuńTakie połączenie musi się udać ;)
OdpowiedzUsuń