Jak dobrać wino do kolacji?

Dobranie wina, idealnie pasującego do posiłku, jest wielką sztuką. Jednak nie musisz być sommelierem, aby trafnie wybrać wino do kolacji. Oto kilka uniwersalnych zasad, dzięki którym nie popełnisz błędu.




Lekkie wino do lekkich potraw, wino wytrawne do mięs i serów – oto generalna zasada. Jeśli jednak nie masz żadnej wiedzy na temat tego trunku, dość trudne może być określenie, które wino jest lekkie, a które nie. Przydatne będą książki o winach, książki o tematyce kulinarnej, a nawet poradniki, które znajdziesz w sklepach internetowych, na przykład w Faktorii Win w e-markecie Frisco. Opinie o poszczególnych winach znajdziesz także na licznych blogach o tej tematyce.

Oto praktyczny przewodnik wraz z przykładami konkretnych marek (i sklepów, w których je kupisz), na przykładzie którego zobaczysz, że nawet w obrębie tego samego szczepu wina mogą bardzo różnić się od siebie i pasować do różnych potraw.

Zbiór generalnych zasad

Planujesz podać lekką sałatkę, na przykład z dodatkiem delikatnie doprawionego indyka albo kurczaka? Do drobiu, pieczonej ryby z warzywami, owoców morza i innych lekkich posiłków będzie pasować wytrawne, lekkie, białe wino. Z kolei wino czerwone wytrawne będzie dobrze współgrało z potrawami mięsnymi, cięższymi.  

Istnieje jednak kilka wyjątków, na przykład łagodny czerwony Merlot może doskonale harmonizować z daniami z drobiu. Jeśli wino było jednym ze składników sosu, koniecznie podaj do posiłku ten sam gatunek. Jakich połączeń unikać? Wina słodkie podawaj tylko do deserów. Nie łącz czerwonego wina z owocami morza, a do dań z jajek i szpinaku nie podawaj żadnego trunku.

Merlot

To szczep, który charakteryzuje się łagodnym smakiem i bukietem złożonym z ciemnych owoców (jeżyna, śliwka, jagoda) i nierzadko słodkimi kwiatowymi nutami czy też akcentami: cydru, oliwek, tytoniu. Jako jedno z nielicznych czerwonych win może dobrze współgrać z rybami, na przykład z łososiem. Będzie też dobrze smakować z białym mięsem.

Przykłady win: GIOL Wino Merlot Bio, włoski Merlot bez dodatku siarczynów, kupisz we Frisco. Opinie specjalistów o tym winie potwierdzają, że doskonale harmonizuje z drobiem oraz warzywami.

Wino Trapiche Astica Merlot Malbec, argentyńskie wino oparte o mieszankę dwóch szczepów – Malbec i Merlot, kupisz w winezja.pl. Doskonale pasuje do serów i czerwonego mięsa (wołowina, jagnięcina).

Chardonnay

To białe wina o wytrawnym aromacie cytrusów bądź też słodsze, o akcentach tropikalnych owoców. Ten różnorodny szczep dobrze sprawdzi się jako aperitif, czyli lekki drink przed posiłkiem. Będzie też dobrze współgrać z owocami morza, białym mięsem, drobiem, a w niektórych wypadkach także i wieprzowiną.

Przykłady win: PIO DEL RAMO Betola Blanco, połączenie szczepów Chardonnay i Muscat, wina od Marka Konrada dla Frisco. Opinie o tym winie: pasuje do wszelkich dań z owoców morza.

Frontera Chardonnay, kupisz w Faktorii Win. Rześkie, chilijskie wino będzie pasować do potraw z drobiu, białego mięsa oraz serów.

*materiał zewnętrzny

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz