Zielone kluski lane bezglutenowe

Kluski lane to mój ulubiony dodatek do zup. Dzisiejsza zielona wersja pięknie się prezentuje i równie pysznie smakuje.

Składniki:

3 jajka
Szklanka mąki (1 łyżka ziemniaczanej, pozostała część 50/50 kukurydziana i ryżowa)
1/4 szklanki mleka
Sól
2 łyżki posiekanej pietruszki
+ czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie)

Wykonanie:

Wbić jajka, dodać około pół łyżeczki soli i posiekaną natkę pietruszki. Ja używam mrożonej jak nie mam pod ręką świeżej. Dodatkowo dodałam (również mrożone) liście czosnku niedźwiedziego- można je jednak pominąć. Zblendować i dodawać po troszkę mąki i mleka.



Ciasto ma mieć nieco gęstszą formę od naleśnikowego. W razie potrzeby dodać jeszcze mleka (w zależności jak duże będą jajka). Wrzucać łyżeczką na wrzącą wodę, gotować jeszcze około 5 minut. Przecedzić i przelać zimną wodą.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz