Golonka z indyka w piwie

To bardzo prosty przepis na tradycyjną golonkę, która wychodzi krucha z pyszną chrupiącą skórką.



Składniki:

golonka z indyka 4 szt.
Piwo 2 szklanki
Czosnek 3 ząbki
Sól i pieprz do smaku
Słodka papryka wędzona do smaku
Olej

Wykonanie:

Golonki natrzeć solą, pieprzem i papryką wędzoną, zmiażdżonym czosnkiem i polać olejem, po czym odłożyć na dwie godziny w chłodne miejsce. Piwo podgrzać, zalać golonki i dusić pod przykryciem przez około 1 ½ godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Przed podaniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zrumienić  przez około 15 minut by skórka była chrupiąca. Podawać najlepiej z tartym chrzanem i pieczywem lub ziemniakami.

Tradycyjna Kuchnia