Golonka z indyka w piwie

To bardzo prosty przepis na tradycyjną golonkę, która wychodzi krucha z pyszną chrupiącą skórką.



Składniki:

golonka z indyka 4 szt.
Piwo 2 szklanki
Czosnek 3 zÄ…bki
Sól i pieprz do smaku
Słodka papryka wędzona do smaku
Olej

Wykonanie:

Golonki natrzeć solÄ…, pieprzem i paprykÄ… wÄ™dzonÄ…, zmiażdżonym czosnkiem i polać olejem, po czym odÅ‚ożyć na dwie godziny w chÅ‚odne miejsce. Piwo podgrzać, zalać golonki i dusić pod przykryciem przez okoÅ‚o 1 ½ godziny, aż miÄ™so bÄ™dzie odchodzić od koÅ›ci. Przed podaniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zrumienić  przez okoÅ‚o 15 minut by skórka byÅ‚a chrupiÄ…ca. Podawać najlepiej z tartym chrzanem i pieczywem lub ziemniakami.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz