Placuszki owsiane należą do mojego TOP śniadaniowego bez dwóch zdań. Niestety nie przekonały swoim smakiem mojego męża, stąd też powstała dziś wersja czekoladowa. Ta już bardziej do niego przemawia :)
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych (np. górskie)1 szklanka mleka
1 jajko
2 łyżki kakao
2 jabłka
10 daktyli (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
Konfitura jako dodatek (opcjonalnie)
Olej kokosowy
Wykonanie:
Płatki zalać mlekiem i odstawić na około 10 minut. Dodać roztrzepane jajko, cynamon i starte na grubych oczkach jabłka i kakao. Placuszki są mocno kakaowe i mało słodkie (w zależności od odmiany jabłek), dlatego ja lubię jeszcze dodać kilka daktyli* drobno pokrojonych.Smażyć na patelni naleśnikowej z małą ilością olejku kokosowego, na małym ogniu.
*pamiętaj aby daktyle uprzednio namoczyć w wodzie (najlepiej przez noc)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz