Czy wy również macie "alergię" na posmak pozostawiany po dodaniu kostek rosołowych/ warzywnych? Nie lubię tego smaku, a nie wspomnę już o szkodliwym składzie, bazującym na glutaminianie sodu i cukrze. Nie zawsze jednak mam czas lub po prostu potrzebne składniki na przygotowanie bulionu. Tak przygotowane domowe warzywko mam zawsze awaryjnie w zamrażarce! Polecam, bo to genialny kuchenny trik, na zaoszczędzenie czasu.
Składniki:
Cebula biała 2 szt.Czosnek 3-4 ząbki
Oliwa (kilka kropel)
Marchewka ½ kg
Kalarepka ½ kg
Seler 1 szt.
Por 1 szt.
Papryka czerwona 1 szt.
Ziele angielskie (kilka ziaren)
Listek laurowy
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oliwie z posiekany czosnkiem. Resztę warzyw oczyścić, zalać taką ilością wody aby przykryć warzywa, dodać ziele angielski, listek laurowy (1-2 szt.) i gotować przez 15 minut. Przestudzić, zmiksować i przelać do szklanych pojemników.W lodówce można trzymać przez tydzień. Można też zamrozić w małych pojemnikach.
W ten sposób przygotowane warzywka są świetną bazą do przygotowania zup lub sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz