Rolada z sera żółtego

Idealna na przystawkę na przyjęciu/ imprezie... a w zasadzie na każdą okazję :) Prezentuje się bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej.



Składniki:

Ser żółty gouda 40 dag
Serek topiony 2 szt. (dowolny smaku)
Masło ½ kostki
Ogórek kiszony 2 szt.
Kukurydza konserwowa lub groszek ½ szklanki
Oliwki czarne z zalewy ½ szklanki
Papryka czerwona 1 szt.
Kiełbasa sucha 1 pętko
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ser żółty przełożyć do torebki foliowej do pieczenia, zawiązać sznurkiem , włożyć do rondla, zalać ciepłą wodą i gotować do miękkości sera przez około 15 minut. W między czasie posiekać, ogórki, paprykę i kiełbasę. Wymieszać z serkiem topionym, masłem, oliwkami, kukurydzą lub groszkiem oraz przyprawami do smaku. Miękki ser przełożyć na stolnicę, rozwałkować na foli aluminiowej, nałożyć przygotowany farsz, zwinąć w roladę, obwinąć folią aluminiową i przenieść do lodówki. Po całkowity stężeniu, kroić w ukośne plastry i podawać na przystawkę z ketchupem i pieczywem.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: