Wiejska zupa grzybowa

Zapach zupy grzybowej kojarzy mi się z domem :) Uwielbiam jej smak i aromat, który długo pozostaje w kuchni.



Składniki:

WÅ‚oszczyzna 20 dag
Grzyby suszone 5 dag
Ziemniaki 20 dag
Cebula biała 1 szt.
Woda 1 ½ litra
Sól do smaku
Natka pietruszki lub koperek

Składniki na zasmażkę:

Tłuszcz 1 łyżka
Mąka 1 łyżka
Kilka kropek zimnej wody lub mleka

Wykonanie zasmażki:

Stopić tłuszcz na patelni, wsypać mąkę, dokładnie rozprowadzić i przysmażyć na ciemnozłoty kolor. Gorącą masę zalać zimnym mlekiem lub wodą, stale mieszając do otrzymania gładkiej, jednolitej masy bez grudek. Następnie zagotować, rozprowadzić gorącą zupą, wymieszać i wlać do pozostałej zupy w garnku.

Wykonanie:

Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości. Ziemniaki, włoszczyznę obrać i pokroić, zalać wodą i gotować z dodatkiem soli. Pod koniec gotowania dodać grzyby wraz z wywarem, zaciągnąć przygotowana zasmażką, chwilę podgotować, po czym zdjąć z ognia. Posypać zieleniną i podawać.

ps. ja do zupy dodałam jeszcze kilka świeżych grzybków :)

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz