Sezon na krajową młodą kapustę niedawno się rozpoczął. Dlatego warto go wykorzystać do przygotowania smacznych, niebanalnych potraw. Ja uwielbiam ją pod każdą postacią! Dziś pod postacią placuszków z dodatkiem ziemniaków.
Składniki:
Kapusta młoda 1 główkaZiemniaki 5 szt. (dużych)
2 jajka
Bułka tarta 2 łyżki
Mąka pszenna 1 łyżka
Cebula biała 1 szt.
Sól i pieprz do smaku
Szczypta sody oczyszczonej
Olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obrać oraz zetrzeć na tarce. Kapustę drobno poszatkować. Odcisnąć sok z ziemniaków i kapusty, następnie razem połączyć. Dodać mąkę, bułkę tartą, szczyptę sody oczyszczonej, wbić jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną lub dowolnym sosem.
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuń