Ciasto, które z powodzeniem można przygotowywać cały rok. Jest proste i szybkie w wykonaniu. W zasadzie zmienia się tylko smak galaretki i owoce w zależności od sezonu. Aktualnie oczywiście zaczynają królować truskawki!
Składniki
(na dużą blachę)Składniki na biszkopt:
Jajka 8 szt.Cukier 8 łyżek
Mąka pszenna 8 łyżek
Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Aromat pomarańczowy (kilka kropel)
Tłuszcz do formy
Wiórki kokosowe do formy
Krem śmietankowy:
600 ml śmietanki 30-36%1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka żelatyny
½ szklanki cukru pudru
Ok 80 ml mleka
Ok 80 ml wody
Dodatkowo:
500-600 g truskawek2 galaretki
Poncz do nasączenia biszkopta
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu (możemy dodać odrobinę mniej wody, wówczas galaretka będzie twardsza). Odkładamy do przestudzenia i lekkiego stężenia do lodówki.
Wykonanie biszkoptu:
Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu. Tortownicę posmarować tłuszczem, wysypać wiórkami i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub cytryną- około 100 ml)
Wykonanie kremu:
Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Następnie dodać schłodzone mleko i wymieszać.W między czasie zimną śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Żelatynę z mlekiem przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać.
Uwielbiam takie ciasta! zależnie od sezonu, można dawać do niego przeróżne świeże, smacze owoce :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :) Pycha :)
OdpowiedzUsuń