Biszkopt z truskawkami kremem i galaretką

Ciasto, które z powodzeniem można przygotowywać cały rok. Jest proste i szybkie w wykonaniu. W zasadzie zmienia się tylko smak galaretki i owoce w zależności od sezonu. Aktualnie oczywiście zaczynają królować truskawki!



Składniki

(na dużą blachę)

Składniki na biszkopt:

Jajka 8 szt.
Cukier 8 łyżek
Mąka pszenna 8 łyżek
Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Aromat pomarańczowy (kilka kropel)
Tłuszcz do formy
Wiórki kokosowe do formy

Krem śmietankowy:

600 ml śmietanki 30-36%
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka żelatyny
½ szklanki cukru pudru
Ok 80 ml mleka
Ok 80 ml wody

Dodatkowo:

500-600 g truskawek
2 galaretki
Poncz do nasączenia biszkopta

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu (możemy dodać odrobinę mniej wody, wówczas galaretka będzie twardsza). Odkładamy do przestudzenia i lekkiego stężenia do lodówki.


Wykonanie biszkoptu:

Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu. Tortownicę posmarować tłuszczem, wysypać wiórkami i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub cytryną- około 100 ml)

Wykonanie kremu:

Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Następnie dodać schłodzone mleko i wymieszać.
W między czasie zimną śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Żelatynę z mlekiem przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać.

Składanie ciasta:

Na skropiony biszkopt nakładamy masę kremową i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie schładzamy.

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta! zależnie od sezonu, można dawać do niego przeróżne świeże, smacze owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie ciasta :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń